Mahasiswa Tarbiyah IAIN Kediri Presentasikan Hasil Riset pada International Conference on Islamic Studies di Universiti Kebangsaan Malaysia.

(Indonesia)- Selangor, Malaysia: Pada hari Selasa 18 Juli 2023, bertempat di Universiti Kebangsaan Malaysia telah dilaksanakan International Conference on Islamic Studies 2023 dengan tema “Islam and Digital; Bridging Tradition and Innovations in the Asean Context”. Kegiatan ini merupakan kerjasama antar 3 perguruan tinggi yakni Institut Agama Islam Negeri (IAIN) Kediri, Institut Agama Islam Negeri (IAIN) Madura dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Mahasiswa Tarbiyah IAIN Kediri menjadi peserta (Presenter) dalam kegiatan International Conference on Islamic Studies 2023 di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Fakultas Tarbiyah IAIN Kediri mendelegasikan 6 mahasiswa dan beberapa dosen antara lain: Sandi Ferdy Yulianto(PAI), Farah Haya(PAI), Griselda Gian Heris Herdina(TBI), Ubaidillah(TBI), M. Fikri Al Maliki(PBA), Hibbatin Wafiroh (PBA). Dalam konferensi tersebut mahasiswa Tarbiyah memaparkan hasil penelitiannya yang bertajuk pendidikan Islam di era society 5.0. Dalam pemaparannya mahasiswa Tarbiyah mengintegrasikan antara keilmuan modern dan keislaman. Forum international conference tersebut adalah forum Dosen. Conference on Islamic Studies 2023 di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dilaksanakan dengan jumlah 83 presenter dari Indonesia dan Malaysia. Konferensi ini merupakan bagian dari upaya membangkitkan ekosistem akademik yang kompetitif dan konservatif terhadap perkembangan jaman.

Konferensi yang dilaksanakan pada hari Selasa, 18 Juli 2023 ini merupakan agenda kolaborasi Antara Universiti Kebangsaan Malaysia, IAIN Kediri, Dan IAIN Madura. Forum konferensi ini dibuka oleh para rektor atau wakil rektor dari masing-masing Universitas. Dilanjutkan dengan pemaparan materi yang juga disampaikan oleh perwakilan masing-masing Universitas. Mahasiswa Tarbiyah IAIN Kediri turut antusias mengikuti agenda tersebut. “Ini adalah Salah satu Pengalaman yang sangat berharga bagi saya. Selain dapat melangkahkan kaki di Negeri lain, saya juga dapat merasakan memaparkan penelitian saya di forum yang Sebenernya diperuntukkan untuk para dosen” pungkas griselda Salah satu perwakilan mahasiswa Tarbiyah IAIN Kediri. Dekan Fakultas Tarbiyah Prof. Dr. Hj. Munifah berharap forum ini dapat menjadi pembelajaran dan Pengalaman berharga bagi para mahasiswa Tarbiyah IAIN Kediri agar dapat menumbuhkan suasana akademis yang mendunia.

Tarbiyah students from IAIN Kediri present their research results in the International Conference on Islamic Studies at the Universiti Kebangsaan Malaysia.

(English)- Selangor, Malaysia: On Tuesday 18 July 2023, at Universiti Kebangsaan Malaysia, the 2023 International Conference on Islamic Studies was held with the theme “Islam and Digital; Bridging Tradition and Innovations in the ASEAN Context”. This activity is a collaboration between 3 tertiary institutions namely the State Islamic Institute of Kediri (IAIN) Kediri, State Islamic Institute of Madura (IAIN) Madura and the National University of Malaysia (UKM).

Students from faculty of Tarbiyah IAIN Kediri become participants (Presenters) in the 2023 International Conference on Islamic Studies at Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). The Faculty of Tarbiyah IAIN Kediri delegated 6 students and several lecturers including Sandi Ferdy Yulianto(PAI), Farah Haya(PAI), Griselda Gian Heris Herdina(TBI), Ubaidillah(TBI), M. Fikri Al Maliki(PBA), Hibbatin Wafiroh (PBA). At the conference, Tarbiyah students presented the results of their research entitled Islamic Education in the Era of Society 5.0. In their presentation, The students integrated modern science and Islam. The international conference forum is a lecturer forum. The 2023 Conference on Islamic Studies at Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) was held with 83 presenters from Indonesia and Malaysia. This conference is part of efforts to generate a competitive and conservative academic ecosystem regarding current developments.

The conference which was held on Tuesday, 18 July 2023 was a collaborative agenda between Universiti Kebangsaan Malaysia, IAIN Kediri, and IAIN Madura. This conference forum was opened by the chancellors or vice-chancellors of each university. This was followed by a presentation of material which was also delivered by representatives of each university. IAIN Kediri Tarbiyah students also enthusiastically participated in the agenda. “This is a very valuable experience for me. Apart from being able to set foot in another country, I can also feel that I am presenting my research in a forum which is intended for lecturers,” concluded Griselda, one of the Tarbiyah student representatives at IAIN Kediri. Dean of the Faculty of Tarbiyah Prof. Dr. Hj. Munifah hopes that this forum can become a valuable learning experience for Tarbiyah students of IAIN Kediri so that they can foster a global academic atmosphere.

Oleh: @sndifrdy,@frhhy/PR